Як правильно вибрати ноутбук щоб не прогадати

Який ноутбук вибрати або як не купити ноутбук потужністю зі смартфон та не викинути гроші у смітник?

Треба розуміти, що менші пристрої не замінять стаціонарного комп’ютера. Крім того, для потужних обрахунків та ігор підходить тільки стаціонарний комп’ютер. Але само собою, інколи потрібна мобільність, пересувний пристрій. Тобто ноутбук придатний для навчання, роботи в офісі, серфінгу в інтернеті, фільмів, мультимедійних функцій. І насправді для цього всього є мінімальна комфортна потужність.

Трохи історії

До Революції гідності і скачка долара нормальний офісний ноутбук коштував 3000-3500 грн. Тоді по курсу 8 гривень за долар – це виходило 375-440 у.о., і ноутбук дешевше 340 у.о. було нереально знайти. Зараз же в продажу є ноутбуки від 6200 – це при доларі в 27 (в середньому) – виходить 230 доларів. Думаєте, просто технології впали в ціні і стали доступнішими? Відповідь – ні. Просто ми стали ще відсталішою країною і маркетологи, щоб не втрачати ринок і покупців – завезли в країну четвертого світу дешевшу і доступнішу для населення техніку. Але дешевшу значить менш якісну.

До практики

Починаючи з 2013 року компанія “Intel” запускає свою лінійку процесорів Intel Celeron та PentiumN. З цього часу на ринку дешевих ноутбуків все стає ще гірше. Компанія вирішує, що користувачам не потрібна потужність і її урізають на користь енергоефективності. Таким чином, повноцінні процесори ноутбуків вони перетворюють на смартфонні з енергоспоживанням 4-7 ват, замість колишніх старих моделей 30-15 ват. І тепер деякі смартфони переганяють по потужності дешеві ноутбуки. Звідси питання – навіщо вам ноутбук, який не може в нормальному розширені відкрити відео в youtube, або думає над відкриттям facebook’a і браузера по 2 хв. Майже в кожного зараз є смартфон для цих цілей і немає для чого ноутбук купувати.

В сухому залишку

Виходить що ноутбуки до 400(приблизно 10000грн) доларів, то просто непотріб. Там слабкі комплектуючі, а про начинку і якість не буду говорити – там просто якась жесть, економія на всьому, навіть на пластмасі.

То як же вибирати ноутбук?

  1.  Дивитись найголовніше на процесор. Не натрапити на смартфон розміром з ноутбук допоможе табличка.
  2. AMD поки що не дуже добре вміють робити комплектуючі для ноутбуків – краще не брати ноутбуки з процесорами цієї фірми
  3. Дивитись не на біленький, рожевенький чи тоненький, а на надійність, міцність матеріалів корпусу.
  4. Фірма виробник Asus, Acer, Lenovo…) практично не має значення. Має значення ціна та клас девайсу (для яких користувачів розрахований ноутбук).

Всі ці умови стартують від 10.000грн, але що робити якщо треба ноутбук, а кошти обмежені?

Найкращим варіантом будуть б\у ноутбуки ціною 4500 – 6000грн серій Dell Latitude, Lenovo ThinkPad, HP Probook та Elitebook. Справа в тому, що ці ноутбуки позиціонують себе на рівні бізнес-класу. В момент продажу вони коштували близько 1000 доларів. А тому купити такий старенький ноутбук набагато краще, ніж новий за 6000грн в фокстроті. Це найкращий варіант, коли грошей обмаль. Звичайно, треба знати що береш і де береш, крім того розбиратись в тому, бо ці моделі є по 3000-4000грн на OLX, але в них різна начинка – будьте обережні.

Ви завжди можете звернутися до нас з питання придбання або ремонту ноутбуків, наші незалежні консультанти набагато краще допоможуть вам в цих питаннях, ніж консультанти в магазинах.

І пам’ятайте – хороший ноутбук служить в районі 5-10 років і не менше, якщо починає ламатись швидше – значить, ви купили невдалу модель.

Купуйте розумно!

Rating
( 2 , average 5 from 5 )
Like this post? Please share to your friends:
Комп'ютерний сервіс у Львові